Sidor

onsdag 8 oktober 2008

Jobb och Lycka och Livet och Knark

Den där titeln har något för alla. Inte sex dock men man kan inte få allt här i livet. Hur som helst så skriver DN om en ny bok som heter Nextopia och är skriven av Micael Dahlén. Där skriver han att det nya snabba samhället vi lever i i framtiden kommer att leda till att vi kan bli lyckligare än någonsin förr.

Detta påstående baserar han på att vi människor är i behov av nya kickar och ständigt söker nya upplevelser och det ligger väl något i det kanske. Det går lite tvärtemot alla självhjälpsprofeter som predikar att man ska stanna upp och "bara vara", gå ut i naturen och titta på vackra träd som växer i stillhet. Nej, nu ska vi ut och söker kickar, konsumera för att bli lyckliga och köra på i 180. Det låter betydligt mycket roligare faktiskt.

Det enda problemet jag har med hans tes är även den frågan som journalisten ställer sig; nämligen att detta är en form av drogberoende. På frågan om detta bara är en ny form av drog svarar han:

Jag har tittat på experiment där man har gett råttor obegränsad tillgång till kokain. De dör som flugor, de har ingen måttfullhet. Skillnaden är att vi människor kan behärska oss.

Nu är ju inte jag någon professor på något vis men det där stämmer väl ändå inte alls. Folk knarkar ihjäl sig och äter sig till nya svindlande 3 siffriga vikttal hela tiden just för att vi inte kan behärska oss. Så även om det låter som en rolig teori så ska man nog ta den med en nypa salt eller två eller tre. Eller varför inte ett helt kilo när vi ändå håller på?