Sidor

torsdag 24 april 2014

Dagens bikt

Jag är inte en troende människa på något vis. Varken kristendom, hinduism eller någon annan form av  avgudadyrkan ligger mig speciellt varmt om hjärtat så att säga. Det närmaste jag kommer en religiös upplevelse är att gå till tandläkaren någon gång per år. För det är lite samma sak på något vis. I väntrummet samlas vi alla förtappade själar i väntan på den yttersta domen. Under tandläkarlampans obarmhärtiga ljus går det inte att gömma sig bakom några halvsanningar längre. Där kan man inte smita undan för på röntgenplåtarna syns det - vitt på svart - om du verkligen borstat tänderna enligt 2-2-2 metoden och använt tandtråd som du lovade. Sent ska syndaren vakna och straffet är omedelbart och skoningslöst;

"Du har inte skött dig som du lovade så därför tar vi bort all din tandsten och kollar tandfickorna med den här sylvassa mojängen från sekelskiftet."

I den stunden är det bara att försona sig med sitt öde och låta en högre makt ta över. Du är värnlös som ett barn och det spelar ingen roll hur många universitetspoäng du har eller hur många ord din titel innehåller på visitkortet. Inför tandstensborttagarmojängen är vi alla lika. Det enda man kan göra är att ligga blickstilla i stolen och ge upp. Ingen idé att streta emot eller komma med bortförklaringar. Du har syndat och därför ska du straffas.

När allt så är över och din pina är över är det dags för bot och bättring genom att dels lova att börja använda tandtråd och inte småäta och dels genom att ge en ansenlig summa i kollekt. Fri från synd och karies är det dags att gå ut i solskenet som en bättre och lättare människa. Nu kan du synda i ett år till innan det är dags igen. Bäst att fira med en glass.

Amen!
2 kommentarer:

italian to english translation services sa...

italian to english translation services

spanish to english translation services sa...

spanish to english translation services