Sidor

torsdag 5 september 2013

Dagens ord: Lojalist

Att inse att vi inte har något större behov av kungahuset i dagsläget och längta tillbaka till den gamla god tiden när kungen hade mantel, spira, betjänter, skattkammare, häst, juveler, krona och allsmäktig rätt att styra landet från Gud hen-self. På den tiden när kungligheter gifte sig med kungligheter i arrangerade äktenskap för att säkra tronföljden och öka landets bestånd. När kungen red eriksgata bland folket och dödade skoningslöst samma folk när de gjorde uppror och hade älskarinnor i mängder (det senare är väl iofs sant fortfarande).

En lojalist är lojal med traditionen av ett kungahus precis som att man gillar alla röda helgdagar utan att för den sakens skull vilja gå i kyrkan och fira Jesu födelse på julafton, men inser samtidigt att det är sjukt dyrt och förlegat i en demokrati att ha kvar en institution där man föds in i ett offentligt ämbete, oavsett om man är bäst lämpad för jobbet eller inte.

Eftersom att lojalisten är just lojal så är avskaffandet av sagda institution något som bör ske gradvis så att omställningen inte blir för chockartad för alla inblandade samt att fadäsen i Frankrike slipper återupplevas. Att gå från banketter, bufféer och baler till bilbesiktning, bostadssökande och BIB-drickande kommer ta tid men det kommer bli bäst för alla i långa loppet.
Inga kommentarer: